kek keramel coklat moist


Bahan-bahan dan cara penyediaannya:-


8 hngga 9 sudu besa gule pasir kasar atau halus xpe masuk dalam kuali api perlahan dan bia smpai cair keseluruhan


Seperti ini xde nmpk beketul pasir2 lg kan


Tuang dalam loyang dan rata kan kalau agak2 ssh nak rata letak loyang atas api kecil nnt die cair dan rata sendiri hehe..bia kan sejuk atau suam


Bahan2 puding ini ikut kemanisan individu so sape kuat manis boleh add kn gula lg
2 keping roti putih carik kan
3 bijik telur gred b
1/2 cawan gula halus
3 hngga 4 sb susu pekat
1 tin susu cair
Sedikit esen vanila


Masuk dalam blender dan blender kan halus


Basah kan tepi2 loyang dgn tisu yg dah di basahkan..baru Tapis dalam loyang yg ade karamel td tujuan basah kan loyang supaya puding xlekat sgt dan menyebab kan koyak selepas masak


Masuk dalam pengukus yg ni xperlu ttup plastik permukaan loyang kukus api sederhana selama 30 mnt atau smpai kite goyang loyang adunan pejal
Bia suam dan garis2 sket permukaan puding dgn pisau atau garfu tujuan die supaya kek xterpisah bile masak nnt


Bahan2 tuk moist coklat
5 bijik telur
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan tepung gandum
1sk baking powder
1sk soda bikarbonat
1b ovalate kalau nak letak option xnak xpe
1 cawan minyak
1/4 cawan susu cair
1/2 cawan air panas yg ni lupe snap hehe
Sedikit garam halus


 Cara2
Mix telur gula dan ovalate jika ade letak


Smpai mcm ni 


 Masuk susu pekat mix lg


 Sementara tu ayak kan tepung serbuk koko baking dan soda dan garam halus


 Baru masukkn minyak dan mix sebati


Slowkan mixer dan masukkn tepung smpai abis


 Adunan lepas letak tepung


Masuk susu cair kacau gune senduk je


Masuk air panas juga kacau gune senduk je


 Tuang dalam loyang dan ttup permukaan loyang dgn plastik yg nipis


Kukus selama 50 hngga 1 jam api sederhana kecil maksud nye xkecil sgt la


Bukak permukaan plastik dan bia kan sejuk seketika


Sisip tepi2 kek gunekan pisau tajam dan tebalik kan kek karamel moist coklat anda siap...

Kek keramel coklat yummy..

Tags:

Share:

0 comments