Resepi Dessert Tiramisu Cheesecake


Resepi Tiramisu Cake
150 gram Tepung terigu halus
160 gram, 120 gram untuk cake dan selebihnya untuk cream, Gula pasir
6 butir Telur
2 sudu makan Emulsifier / ovalet
1/2 liter Susu cair
60 gram Marjerin
100 gram keju cheddar parut terlebih dahulu
250 gram, 100 untuk vla krim sasanya untuk topping, Krim serbuk
1 sudu makan campur dengan air panas 200 ml + gula pasir, Kopi serbuk kualiti bagus
Coklat serbuk
40 gram + air secukupnya untuk cream, Tepung maizena
1/2 liter, 200 ml untuk vla krim dan selebihnya untuk topping, Air sejuk bersih
Cara Membuat Dessert Tiramisu Cheesecake
Untuk membuat tiramisu cake yang perlu dilakukan untuk langkah pertamanya adalah dengan membuat cake terlebih dahulu. Untuk membuatnya siapkan satu wadah untuk menampung 6 butir telur, emulsifer kemudian gula pasir yang sudah disiapkan dan goncang menggunakan mixer hingga rata bahan-bahan tersebut dan mengembang dengan baik.
Selanjutnya dengan memasukkan tepung terigu terlebih yang halus tentu saja sudah diayak dahulu kedalam adunan yang telah dimixer di atas, kacau lagi hingga bahan tercampur dengan baik. Di teruskan dengan memasukkan 60 gram yang sudah dicairkan aduk lagi higga rata.
Tahap selanjutnya dengan membakar roti terlebih dahulu dengan menyiapkan cetakan loyang. Agar tidak melekat sila olesi permukaan loyang dengan marjerin dan memberikan alas pada permukaan roti agar mudah untu diangkat.
Ketuhar adunan cake dengan suhu sekitar 185 darjah celcius biarkan dibakar selama 20 menitan. Untuk memastikan cake sudah matang anda boleh menggunakan tusuk gigi atau lidi untuk memastikannya.
Tunggu cake hingga matang anda boleh mengerjakan hal lain seperti membuat vla krim untuk tiramisu cake. Siapkan bekas dengan memasukkan 100 gram krim serbuk kemudian campur dengan air sejuk 200 ml. Sila kocok hingga bahan tersebut tercampur dengan baik dan kemudian masukkan kedalam peti sejuk sejuk.
Siapkan api kecil dan siapkan periuk untuk memanaskan susu cair yang dicampur dengan gula pasir dan mengacau sehingga mendidih dan sebati dengan baik.
Keju yang sudah diparut dimasukkan dan dikacau hingga benar-benar rata. Disusuli dengan memasukkan tepung jagung untuk membuat vla krim agar lebih kental hingga adunan keluar buih-buih kecil.
Masukkan juga adunan tepung jagung dan bahan lain sedikit demi sedikit ke dalam krim yang sudah sejuk, goncang perlahan hingga bahan benar-benar sebati. Kemudian anda boleh menaburkan dengan coklat serbuk untuk mencantikkan rupa cream.
Tahap mencantikkan berikutnya dengan menghiasinya dengan cream tiramisu, sila siapkan cake yang sudah matang dan sejuk. Potong tengah-tengah sama besar sehingga menjadi dua bahagian. Ambil satu bahagian kemudian siram pada bahagian atasnya dengan larutan kopi segera dibuat hingga rata.
Lapisi dengan sempurnya dengan menuangkan perlahan-lahan vla cream dengan baik. Potongan seterusnya boleh di letakkan di atasnya beri juga kopi segera.
Kemudian membuat toping dengan memasukkan 150 gram serbuk dan 300 ml air yang di goncang dengan rata kemudian di menyembur bahan toping pada lapisan atas. Tahap terakhir dengan menaburkan serbuk pada bahagian atas sehingga kelihatan cantik. Dessert Tiramisu Cheesecake sudah jadi dan siap untuk dihidangkan.


Tags:

Share:

0 comments