Resepi Kari Ketam MAGGI® CukupRasa™
Resepi Kari Ketam yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa
Bahan-bahan :
- 1 kg ketam (5 - 6 ekor)
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 sudu teh rempah campuran (yang sepeket tu dah dicampur-campur biji sawi, jintan manis, jintan putih, halba dll)
- 3 sudu besar rempah kari ikan (dibancuh dengan sedikit air menjadi pes)
- 1 cawan santan
- 1/2 cawan air
- 1 pelepah daun kari
- 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
Cara-cara :
- Ketam disiang, dibuang cengkerangnya, dibelah dua, diketuk sedikit penyepitnya dan dibasuh. Toskan.
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk ini bersama rempah campuran hingga naik bau.
- Masukkan pes rempah kari dan daun kari. Biar hingga pecah minyak.
- Masukkan air dan gaul rata. Masukkan ketam dan gaul rata lagi. Kecilkan api kepada sederhana dan tutup periuk. Biar mereneh selama 5-7 minit agar ketam masak sepenuhnya.
- Buka tudung periuk dan masukkan santan serta 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™. Rasakan masinnya.
Tags:
ResipiMK
0 comments