Agar-Agar Kering
Agar Agar Kering
Oleh Zulfaza love cooking
Bahan-bahan:
60 gm agar-agar bertali (yang ni saya guna 51 gm agar2 sbb itu jer yg ada....)
1300 ml air
150 gm gula batu - diketuk halus
1200 gm gula pasir (saya kurangkan jadi 1kg jer)
Pewarna makanan (ikut citarasa - kalu tak letak pun tak apa)
1300 ml air
150 gm gula batu - diketuk halus
1200 gm gula pasir (saya kurangkan jadi 1kg jer)
Pewarna makanan (ikut citarasa - kalu tak letak pun tak apa)

Cara-cara:
Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.
Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.
Masukkan gula batu dan gula. Kacau rata. Masak sehingga gula batu hancur. Angkat dan bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut warna pilihan.
Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan (yang kita guna untuk buat coklat tu atau kukis cutter - tapi kalu guna kukis cutter ada banyak lah reja/lebihan yg tak tentu hala bentuknya - jgn buang....jemurkan sekali....boleh mkn jugak dan rasanya sama jer) untuk mendapatkan bentuk bentuk yang menarik. (Dulu2 mak sedara saya buat nipis2 pastu gulung dan potong....lawa jugak....)
Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik supaya ia kering sekata.

Nota:
Anda boleh ketuk dahulu gula batu bagi ia menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur baru masukkan dalam periuk.
Tags:
kuih muih
0 comments