Carrot Cupcake
Carrot Cupcake
Carrot Cupcake
Bahan-Bahan
-1 cawan tepung gandum*
-1 camca teh baking powder*
-1/2 camca teh soda bicarbonate*
-1/2 camca teh garam halus*
-1 1/4 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
-2 biji telur gred "A"
-3/4 cawan minyak jagung
-1/2 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 1 cawan gula kastor)
-1 1/4 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
-1/2 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
-1/2 cawan kelapa kering
-1/2 cawan kacang walnut, cincang
Cara-Cara
- Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan bekas cupcake secukupnya. Walnut digoreng tanpa minyak hingga wangi, angkat dan ketepikan. Kelapa kering juga digoreng tanpa minyak hingga harum, tapi jangan sampai hangus, kasi perang sedikit saja, angkat dan ketepikan.
- Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga rata, sebati dan gula hancur (kurang lebih 3 - 4 minit). Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati, gunakan spatula.
- Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra. Sudukan adunan ke dalam bekas cupcake dan bakar selama 25 - 30 minit atau hingga masak.
- Sejukkan atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese dan hias ikut suka. Simpan kek dalam peti sejuk jika tidah habis dimakan...
Bahan Cream Cheese Toping
-70 g mentega tanpa garam
-125 g cream cheese
-1 camca teh esen vanilla
-1 1/2 camca besar gula aising, diayak
Cara-Cara
- Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan esen vanilla, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas cupcake tadi dan hias ikut suka.
Tags:
cakes
0 comments