Buttered prawn




  • 1/2 kg udang dibersihkan 
  • 1 ikat daun kari (cuci)
  • Cili padi ( potong2 dan ikut suka nk banyak mana nk letak)
  • 5 biji kuning telur 
  • Gula/garam secukup rasa 
  • Minyak utk menggoreng
  • 1/2 ketul butter


Panaskan minyak , bila dh panas gorengkan udang spi masak tp jgn biar masak sgt nnt keras plak isi udang.. Tk sedap

Keluar kan udang dan toskan

Ambil sedikit minyak gorengan td , takmau byk sgt sbb kita nk masukkan butter
Panaskan semula minyak yg lebih dlm kuali , masukkan butter dan biarkan cair
Kuning telur di kacau2 dan tambah sikit garam/gula
Tuang kedalam minyak/butter yg panas sambil dikacau2 ... Spi terbentuk mcm tali halus
Biarkan masak dlm 3@4 min , masukkan cili padi dan daun kari
Masak spi wangi baru masukkan udang
Boleh tambah lg sedikit garam dan gula
Agak2 ya jumlah gula dan garam yg diguna
Masak lg dlm 2@3 minit dan tutup api
Toskan udang td dan bleh dihidang

Share:

0 comments