KEK COKLAT MOIST





Bahan-bahan ( 8-9 inchi bulat ) 


  • 100g Serbuk Koko* 
  • 1 tin Susu Isian Cair* 
  • 200g Minyak Masak Sayuran* 
  • 250g Susu Pekat* 
  • 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih.. 
  • 250g gula kastor 
  • 150g Tepung Gandum 
  • 1 st Bic Soda 
  • 1st Baking Powder 


Cara-cara Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing. 

Bahan topping/ganache 


  • 300 gm dark choc compound (brand beryl's)  
  • 150 ml susu segar/krim 
  • 1 suduteh esen vanilla sedikit butter 


Semua bahan dimasak atas api kecil @ double boiler hingga berkilat. Sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.

Tags:

Share:

0 comments