KEK COKLAT MOIST
- 100g Serbuk Koko*
- 1 tin Susu Isian Cair*
- 200g Minyak Masak Sayuran*
- 250g Susu Pekat*
- 4 biji Telur - pukul sehingga berbuih..
- 250g gula kastor
- 150g Tepung Gandum
- 1 st Bic Soda
- 1st Baking Powder
Cara-cara Campurkan kesemua bhn bertanda* dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing.
Bahan topping/ganache
- 300 gm dark choc compound (brand beryl's)
- 150 ml susu segar/krim
- 1 suduteh esen vanilla sedikit butter
Semua bahan dimasak atas api kecil @ double boiler hingga berkilat. Sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.
Tags:
cakes
0 comments