PUDING TEMBIKAI

- Bahan-Bahan:
- 1 paket agar2 serbuk
- 2 keping roti gardenia *
- 6 cawan air
- 1 1/2 cawan gula
- 1/2 tin susu pekat
- 1 cawan susu cair
- 2 sudu besar mentega
- 1 sudu kecil esen vanila
- cincau dipotong kecil
- sedikit pewarna hijau /merah / kuning
Cara Membuatnya:
01. Masak agar-agar bersama gula dan air hingga larut dan hancur.
02. Sementara itu, carik-carikkan dan rendam roti dalam susu cair. Masukkan susu cair, roti dan susu pekat manis. Blend hingga halus.
03. Setelah agar-agar dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
04. Sediakan 2 acuan untuk membuat puding tembikai merah dan puding tembikai kuning. Ambil 1 cawan adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai). Biar keras sedikit.
05. Ambil 3/4 cawan warna asal, curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit.
06. Adunan selebihnya di bahagikan kepada 2 warna iaitu, kuning dan hijau. Curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai.
07. Biar sejuk. Simpan ke dalam peti sejuk.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Tags:
kuih muih
0 comments