Resepi Nasi Beriani Udang Bombay MAGGI® CukupRasa™

Resepi Nasi Beriyani Udang Bombay yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

Bahan-bahan:
3/4 kg beras wangi (sebaik-baiknya beras Basmathi)
200ml air
200ml susu cair
2 kiub pati ikan bilis
1/2 sudu teh pewarna kuning telur
1/2 sudu teh pewarna kuning oren
1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™


Bahan kisar:
3 biji buah pelaga
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5cm halia
1 sudu makan rempah kurma
3 biji lada hijau

Bahan tumisan:
1 sudu teh serbuk jintan manis
5cm kulit kayu manis
3 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin

Cara:
1. Panaskan minyak sapi dan marjerin dalam kuali.
2. Tumis semua bahan tumisan dan  bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan pati ikan bilis serta beras dan gaul rata.
4. Masukkan susu cair dan juga air.
5. Kacau sekali-sekala supaya tidak berkerak dan masukkan 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™.
6. Apabila nasi sudah kembang dan mengering, pindahkan ke dalam periuk pengukus.
7. Kukus selama 15 minit.
8. Buka tutup periuk dan titikkan warna-warna di atas nasi dan tutup kembali.
9. Apabila nasi telah masak, kaup nasi supaya warna-warna tersebar merata.
10. Angkat dan hidangkan bersama udang harimau masam manis.

Share:

0 comments