Resepi Yee Mee Kicap MAGGI® CukupRasa™

Resepi Yee Mee Kicap yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

Bahan Ditumbuk:
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
Bahan Sampingan:
  • 1/2 ekor ayam, potong kecil 
  • 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang
  • 1 batang lobak merah, hiris nipis
  • sedikit sawi, potong kecil
  • 1 biji tomato, potong kecil
  • telur 4 biji 
  • 3 sanggul yee mee kering 
  • 4 - 5 cawan air
  • bancuhan tepung jagung + air (1 1/2 sudu besar tepung jagung + 1/3 cawan air)
Bahan Sos (campurkan semua dalam mangkuk kecil)
  • 5 sudu besar kicap masin
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
Cara-Cara Masak Kuah:-
  1. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
  2. Masukkan ayam dan kacau sebentar.
  3. Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih sehingga ayam separuh empuk.
  4. Masukkan cendawan hitam, carrot dan sos dan didihkan sehingga ayam empuk.
Cara Hidang:
  1. Sendukkan kuah dan ayam ke dalam hotplate , biarkan didih sebentar.
  2. Perlahankan api dan masukkan campuran tepung jagung dan sedikit air untuk memekatkan kuah.
  3. Kemudian masukkan yee mee, tambahkan kuah jika perlu, masukkan sawi dan tomato.
  4. Pecahkan 4 biji telur kedalam kuah. biarkan mendidih sebentar sebelum di hidangkan dengan potongan cili padi dan kicap...

Share:

0 comments