Resepi Yee Mee Kicap MAGGI® CukupRasa™
Resepi Yee Mee Kicap yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa
Bahan Ditumbuk:
Bahan Ditumbuk:
- 1 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1/2 ekor ayam, potong kecil
- 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang
- 1 batang lobak merah, hiris nipis
- sedikit sawi, potong kecil
- 1 biji tomato, potong kecil
- telur 4 biji
- 3 sanggul yee mee kering
- 4 - 5 cawan air
- bancuhan tepung jagung + air (1 1/2 sudu besar tepung jagung + 1/3 cawan air)
- 5 sudu besar kicap masin
- 3 sudu besar kicap manis
- 3 sudu besar kicap cair
- 3 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
- Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
- Masukkan ayam dan kacau sebentar.
- Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih sehingga ayam separuh empuk.
- Masukkan cendawan hitam, carrot dan sos dan didihkan sehingga ayam empuk.
- Sendukkan kuah dan ayam ke dalam hotplate , biarkan didih sebentar.
- Perlahankan api dan masukkan campuran tepung jagung dan sedikit air untuk memekatkan kuah.
- Kemudian masukkan yee mee, tambahkan kuah jika perlu, masukkan sawi dan tomato.
- Pecahkan 4 biji telur kedalam kuah. biarkan mendidih sebentar sebelum di hidangkan dengan potongan cili padi dan kicap...
Tags:
ResipiMK
0 comments