Ayam Panggang Bermadu
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam size M
- 1 kiub ayam
- 3 sudu besar kicap pekat manis
- 3 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos mee goreng
- 3 sudu besar madu
- 4 ulas bawang putih(tumbuk)
- 1in halia(tumbuk)
- 1 sudu kecil lada hitam
- Sedikit olive oil
Cara-cara
Bersih ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas. Perap 30 minit atau lebih (sy perap semalaman).Kemudian bako dlm oven suhu 180 darjah selama 1jam saya lapik alumium foil atas dulang pembakar, pastu baru letak ayam.Lumurkan sedikit myk(olive oil) Curahkan sekali air lebihan perapan ayam tadi ke atas ayam. Selepas setengah jam, terbalikkan ayam dan simbah ayam dengan air perapan dalam dulang.Supaya ayam tidak kering.
Tags:
Resepi Antarabangsa
0 comments