Resepi Asam Pedas Tulang Rusuk Kiri MAGGI® CukupRasa™


Resepi Asam Pedas Tulang Rusuk Kiri yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

BAHAN2:

500-600g Tulang Rusuk
20 btg Cili Kering*
5 ulas Bwg Merah*
 ulas Bwg Putih*
1" Halia*
1 cm Belacan*
1 st Biji Ketumbar*
1/2 st Jintan Manis*
1/2 st Jintan Putih(* blend) 
1 btg Bunga Kantan - potong 4 
1 btg Serai - ketuk
1 mangkuk Air Asam Jawa
1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™

CARA2:

1. Rebus tulang dgn sebatang serai & sehiris halia sehingga empuk.
2. Panaskan minyak & tumis serai & bhn2 blend* sehingga wangi.
Masukkan air asam jawa, daging, bunga kantan,1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
Masak sehingga menggelegak & serasi rasa.
3. Hidangkan dgn nasi putih dan lauk sampingan lain spt telur dadar, timun, ikan masin, dll.

Share:

0 comments