Resepi Sambal Jering Ikan Bilis MAGGI® CukupRasa™


Resepi Sambal Jering Ikan Bilis yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

BAHAN-BAHAN:

  • 250gm ikan bilis l digoreng garing
  • 20 tangkai cili kering l dikisar
  • 10 biji jering l dibuang kulit dan dipotong setebal
  • 10 biji bawang merah l dikisar
  • 3 ulas bawang putih l dikisar
  • 125ml jus asam jawa
  • 3 batang serai l dititik
  • 1 biji bawang besar l dihiris
  • 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
  • Air Secukupnya
 
 
CARA MEMASAK:
 
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar dan serai sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan biarkan mendidih seketika.
3. Kemudian masukkan jering, bawang besar, air, 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™. Biarkan sehingga mendidih dan kuahnya pekat.
4. Akhir sekali masukkan ikan bilis dan gaulkan rata.
5. Angkat dan hidangkan.

Share:

0 comments