Resepi Udang Sambal Petai MAGGI® CukupRasa™


Resepi Udang Sambal Petai yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

Bahan-Bahan:

500 gram udang
1 mangkuk ulas petai
1 batang serai, dititik atau ketuk
1 mangkuk minyak masak
1 biji bawang besar, hiris bulat
3 sudu air asam jawa
1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™

Bahan untuk kisar halus:

15-20 biji cili kering, buang biji dan rebus
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia

Cara Penyediaan:

Buang kulit dan bersihkan udang.
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar halus dan sehingga pecah minyak. Jika sambal agak kering, tambahkan sedikit air dan kacau sehingga sambal betul-betul masak.
Masukkan air asam jawa diikuti serai, udang, petai , bawang besar.
Tambahkan 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™

Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.

Share:

0 comments