Resepi Rendang Kerang MAGGI® CukupRasa™


Resepi Rendang Kerang yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

Bahan-bahan:

1 kg isi kerang
3 cawan santan pekat 
3 helai daun kunyit - dipotong nipis
5 helai daun limau purut
3 sudu  kerisik
15 biji cili api - ditumbuk 
1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™

Bahan kisar :

5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai - diketuk
8 batang cili kering 

Cara-cara menyediakan Rendang Kerang :
  1. Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
  2. Kacau semua bahan sehingga rata dan masukkan isi kerang serta daun kunyit, limau purut dan cili api .
  3. Masukkan santan dan kerisik, selalu kena kacau supaya tidak hangit. Masak dengan menggunakan api sederhana.
  4. Bila rendang dah agak kering, bolehlah tutup api.

Share:

0 comments