Resepi Sambal Telur Berlado MAGGI® CukupRasa™


Resepi Sambal Telur Berlado yang lazat tak terkata hingga suami minta tambah lagi! #maggicukuprasa

Bahan-Bahan

6 biji telor
1/4 cwn air asam jawa
1 labu bawang besar-potong bulat
1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™
air jika perlu
minyak utk menumis

Bahan Kisar 

4 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi merah/hijau
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 cawan ikan bilis- buang kotoran dan cuci
sedikit belacan

Cara Memasak

Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar yg di potong bulat. Tumis sehingga sedikit layu. Masukkan bahan kisar  dan gaul rata. Kacau dan masak hingga terbit minyak.
 Masukkan air asam jawa dan sedikit air. Gaul rata dan masukkan 1 sudu kecil MAGGI® CukupRasa™.
Biarkan mendidih dan masak guna api sederhana je.
 Pecahkan telur satu persatu tapi jangan bertindih ya. Kecilkan api dan biarkan telur separuh masak. Kemudian barulah terbalikkan sebelah lagi perlahan2.
Bila dah masak sempurna dan cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.Sedap di makan bersama nasi lemak atau nasi putih panas.

Share:

0 comments