KERABU PUCUK UBI DAN TAUGEH


Bahan-Bahan:-
  • 2 ikat pucuk ubi kayu (dihiris halus, direbUs dan diperah airnya)
  • 1 genggam taugeh  - celur 
  • 1 cawan kelapa (diparut)
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 biji limau nipis
  • 3 sudu budu
  • gula dan garam secukup rasa
  • 1 cawan isi ikan
  • 2 biji cili api (ditumbuk)
  • 1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)

Cara-cara:-

1. Masukan semua bahan ke dalam bekas, isi ikan bawang merah, bawang putih, budu, gula, garam, cili api dan secawan kelapa parut, kacau rata. 

2. Masukan perahan limau nipis dan lada hitam.

3. Akhirnya masukan pucuk ubi kayu dan taugeh tadi dan kacau lagi.

4. Kalau nak tambah perasa pun boleh. 


5. Setelah siap digaul, boleh dihidangkan bersama nasi putih dan lauk lain.

Share:

0 comments