APAM NASI



Resepinya
2 cawan tepung gandum 2 cawan tepung beras ( sy guna cap teratai) 2 cawan nasi yg da sejuk 2 sdt yis mauripan 2 1/2cawan air biasa 1 1/2 cawan gula pasir 1 paket eno biru (xde pun xpe) Sedikit pewarna..sy letak sirap ros sikit.. nak bg wangi je (x letak pun xpe) dan pewarna pink Caranya Satukan nasi + gula+ air biasa dalam blender.. kisar hingga nasi hancur..3minit lebih kurang. Satukan tepung beras+tepung gandum+yis kering dalam satu bekas.. masukkan bahan kisar.. gaul rata.. masukkan pewarna kesukaan. .. gaul rata.. nak guna senduk atau tangan terpulang ( sy guna tangan jer.. senang sikit hihihi) Peram selama 3 jam ( kalo malas.. peram mlm esok paginya baru kukus) Panaskan kukusan hgg air mendidih. . sapu minyak pada acuan.. kacau adunan utk buang angin.. masukkan eno. . masukkan adunan hampir penuh acuan.. kukus selama 15mnt. .. api sederhana.. jika nak apam agak merekah guna api kuat (balut tutup kukusan supaya air x menitis atas apam) Sedap dimakan dengan kelapa parut+sedikit garam. .

Share:

0 comments