UDANG SAMBAL HIJAU



Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kilo udang(saiz M/L)
5-6 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
3 batang serai*
8-10 batang cili hijau*
3 biji cili padi* (ikut tahap kepedasan memasing)
3-4 helai daun limau purut*
1/2 sudu kecil serbuk belacan(yng bukan serbuk pon boleh)
sedikit daun ketumbar
1 biji tomato,di potong baji
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 cawan santan
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
Udang diguntingkan muncung,ekor dan kakinya.Bersih dan toskan airnya
Kisar bahan bertanda *
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan2 yang dah diblend hingga baunya menusuk kalbu
Masukkan belacan dan kacau
Masukkan santan dan biarkan mendidih seketika
Masukkan tomato,garam,gula dan ejas rasa
Masukkan udang,bawang besar dan asam keping,Kacau.
Agak2 udang dah bertukar warna dan masak,masukkan daun ketumbar,kacau sebati dan tutup api. Jangan masak udang telalu lama..
Pabila respi ni dimasak ngn udang yg kecik sket,kaler ijau tu tetap maintain..oren udang tu tak berjaya nak dominate..kehkeh

Share:

0 comments