Simple Chicken Noodles Soup with Mushroom

Bahan bahan 
1 bahagian peha ayam - potong kecil 
1 pokok daun bawang - potong anggaran 2 inci 
1 inci halia - dimayang 
2 ulas bawang putih - dimayang 
4 kuntum cendawan shiitake - dihiris 
2 'sanggul' egg noodles kering - direndam, celur dan toskan. 
1/2 sudu makan minyak bijan 
2 sudu makan kicap cair Garam 
1 liter stok ayam / air Sedikit minyak untuk menumis 
Cara cara 
1. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam dan goreng sebentar sehingga daging ayam kelihatan karing/karamel. 
2. Kemudian masukkan stok ayam / air. Masukkan minyak bijan, kicap cair, daun bawang dan cendawan. kacau rata. 
3. Apabila mendidih, perlahan api dan rasa. Tambah garam jika perlu. Renehkan sup sebentar kemudian matikan api. 
4. Masukkan egg noodles ke dalam mangkuk dan tuang kuah sup ke atasnya. Sedia untuk dinikmati.
Tags:        
                                
Chinese Food
 
 
 
 
 
 
 
0 comments