STEAMBOAT
Bahan:
2 liter air
4 ulas bawang putih - diketuk
* 2 kiub pati ayam brand Knorr
1 ekor tulang ayam
Segenggam daun ketumbar - dicincang
Garam secukupnya
Cara:
Rebus dulu semua bahan hingga mendidh dan renehkan selama 20-30 minit. Tapiskan dan masukkan ke dalam periuk steamboat atau rice cooker pun boleh. Lepas tu boleh lah dicelur dengan bahan steamboat pilihan anda.
Note: Kalau ada yang suka perisa tomyam gantikan * dengan kiub tomyam.
Sos Steamboat ala Johnny’s
Bahan:
5 tangkai lada merah
3 ulas bawang putih
4 sdb minyak bijan
3-4 sdb apple cider atau cuka biasa
1 sdb jus limau
4 sdb sos ikan
2 sdb sos tiram
2 sdb kicap manis
1 sdb sos cili lingam
1/2 cawan air
1/2 sdb sunquick orange
Bijan secukupnya - disangai
1/2 sb tepung jagung – bancuh dulu dengan air
3 tangkai daun ketumbar - diracik halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
Kisar lada merah bersama bawang putih serta minyak bijan, sos ikan, apple cider @ cuka, kicap,sos tiram dan air. Keluarkan dan masukkan ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Masukkan sunquick dan bancuhan tepung jagung.
Perasakan dengan garam dan gula, serta seimbangkan rasa masam,masin, manis dan pedas. Bila nak hidang taburkan bijan dan daun ketumbar.
Tags:
Chinese Food
0 comments