gyoza & wonton
Bahan inti
1 ketul dada ayam bahagian isi - didadu halus
1/4 bawang besar holland - didadu
1 pokok daun bawang-dihiris halus
1 cawan kobis - dihiris halus
2 biji bawang putih-diparut halus
1/2 inci halia - diparut halus
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit serbuk lada sulah
Sedikit garam jika perlu
Cara membuatnya
- Campurkan kesemua bahan inti kecuali daun bawang,kobis dan tepung jagung.
- Gaul rata kesemuanya,masuk kobis dan daun bawang.sebatikan
- Kemudian masukkan tepung jagung gaul rata.
- Simpan didalam peti ais selama setengah jam.tutup mangkuk dengan plastik wrap ye.
- Sediakan kulit wonton dan gyoza secukupnya
- Untuk gyoza-masukkan inti ditengah tengah kulit gyoza sapu sedikit air pada keliling bahagian atas kulit gyoza kemudian lipat seperti membuat lisu/sketting meja makan
- Untuk wanton-ambil inti letak ditengah-tengah kulit wonton ..kulit wonton berbentuk 4 segi temukan bucu atas menjadi segitiga,gamkan dengan telur.
- Kemudian lekukkan sedikit bahagian tengah yang ada inti,temukan kedua bucu dan gamkan dengan telur.
- Sediakan kuali dan sapukkan sedikit minyak bijan,susunkan gyoza dan wantan kedalam kuali.
- Biarkan kulit sedikit garing.
- Apabila sudah agak kering tuangkan air,aggaran setengah permukaan gyoza..jangan sampai penuh ya airnya.
- Kemudian tutup kuali dengan tudung,masak sehingga air kering.
- Apabila sudah kering,letak sedikit minyak bijan di sekeliling kuali.masak lagi sehingga permukaan bawah kulit menjadi garing.tutup api dan hidangkan bersama sos cair.
Bahan sos
Kicap cair,sos cili,gula,cuka,halia,daun bawang dan sedikit air.campur kesemuanya.
Tags:        
                                
Chinese Food
 

 
 
 
 
 
 
0 comments